Traditii Romanesti toamnaToamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. # Când tună toamna târziu, se zice că Sf. Ilie se întoarce cu carul plin de păpuşoi acasă. Roatele carului sunt pline de cuie, ca să nu scapete la vale. Cum merg ele pe podul cerului, îl înţeapă, şi prin acele înţepături curge ploaia.

Superstitii din batrani

traditi toamna
Când vin ciorile de cu toamnă, e semn că vine şi iarna. # Dacă toamna vin stoluri de grauri şi se pun printre vite la câmp, e semn de toamnă lungă, se vor coace cucuruzii. Dacă toamna nu e mâncat cucuruzul de cioare şi grauri, e semn de toamnă lungă. # Se crede că, dacă cresc toamna târziu ciuperci pe imaşe, în anul viitor va fi multă roadă în secară. # Bureţi mulţi aduc iarnă grea. # Dacă călătoresc rândunelele toamna, se ţine semn că se apropie iarna, iară dacă sosesc ele la noi, se crede că iarna a trecut şi primăvara se apropie. # Dacă rândunelele se duc târziu toamna de la noi, e semn de toamnă frumoasă şi călduroasă. # Dacă paserile sălbatice, toamna, când pleacă de la noi, au zbor lin, toamna e lungă şi frumoasă, dar dacă zboară în cerc şi lărmuiesc mult, vremea e schimbăcioasă, toamna urâtă. # Se întâmplă că mai vezi şi toamna câte o floare de salcâm printre frunze; aista i semn de toamnă lungă. # Când toamna sunt şoareci mulţi, e semn că iarna va fi mare. # Când şoarecii adună spice va fi iarnă foarte grea. # Când cântă vrăbiile toamna, are să plouă. # Toamna, când piţigoii, ciocârlanii vor ţârâi pe lângă casă, ocoale etc. e semn sigur că frig o să fie în scurt, şi chiar omăt o să cadă. # Toamna, de va tuna şi fulgera, e semn că primăvara va fi secetoasă. # Dacă zboară toamna multe aţe de paingăn, va fi toamnă lungă. # Când vin iepuri prin grădină toamna e semn că are să urmeze o iarnă grea. #Toamnă caldă, iarnă lungă
 

Toamna isi incepe anotimpu pe 23 septembrie , gratie echinoxului autumnal anuntat de intrarea Soarelui in semnul zodiacal al Balantei , un eveniment marcand un echilibru delicat si semnificativ intre lumina si intuneric , masculinitate si feminitate , spirit si materie , viata si moarte ,  Yin si Yang.Poate ca este una din cele mai potrivite perioade ale anului pentru a da sau descoperi un inteles profund existentei din perspectiva mortii si renasterii , si a intelege necesitatea si frumusetea drumului nostru aparent efemer prin aceasta lume.

Echinoxul lunii septembrie, echinoxul de toamna in emisfera nordica , cunoscut si sub numele de Alban Elfed, Cornucopia, Sarbatoarea Avilon-ului , Festivalul lui Dionysus, Casa recoltei , Mabon, Noaptea vanatorii , Al doilea festival a culesului , Recolta vinului , Ziua recunostiintei vrajitoarelor , este legat de o multitudine de mituri si superstitii pe cuprinsul intregii lumi si a istoriei umane. Animale asociate cu echinoxul de toamna din emisfera nordica sunt cainii , lupii si pasarile de prada. Creaturile mitice corespunzatoare acestui eveniment astronomic sunt gnomii , minotaurii si sfinxul.
 

Theme Designed by Grozavu.ro