Traditii din Strainatate


In mitologia greaca , toamna incepea odata cu intoarcerea zeitei Persephone in lumea subpamanteana a sotului ei Hades , debutul noului anotimp fiind considerat favorabil unor ritualuri de protectie si securitate dar si reflectiei asupra succeselor si esecurilor din lunile anterioare.

Conform unei superstitii evreiesti , Avram era gata sa il ofere pe Isaac , singurul sau fiu , ca jertfa lui Dumnezeu , chiar in ziua echinoctiului de toamna , ocazie cu care cutitul sau s-ar fi acoperit , ca prin minune , cu sange. Intr-o alta credinta ebraica , referitoare la toate echinoxurile si solstitiile din an , se spune ca in timpul echinoxului din septembrie un precipitat misterios otraveste toata apa care nu au fost bauta sau aruncata din vase.

Ziua echinoxului este sarbatorita de Wicca si alte religii pagane sub semnul lui Mabon, zeul welsh numit si Fiul Luminii , Marele tanar sau Tanarul divin. Se spune ca Mabon s-a nascut de echinox , mama lui fiind Modron (Marea mama) , Pazitoarea lumii celeilalte , Vindecatoarea , Protectoarea sau Pamantul. Rapit mamei sale la varsta de 3 ani , Mabon a reusit sa se elibereze ( cu ajutorul animalelor intelepte : cerbul , mierla , bufnita , vulturul si somonul) din captivitatea sa misterioasa .De fapt, Mabon fusese pana atunci in pantecul mamei propriei sale mame , un loc de evolutie si provocare , el renascand ca Fiu al luminii , cu o forta si o intelepciune datorate prizonieratului indurat.

Intr-o alta versiune a acestei legende , echinoxul este ziua in care Lugh , zeul luminii este infrant de geamanul si alteregoul sau , Tanist. Povestea spune ca echinoctiul este singura zi din an cand Lugh este vulnerabil si poate fi invins. Lugh sta in echilibru ( vezi corespondenta echinox-Balanta) , cu un picior pe o capra (Capricornul , semnul sub care are loc solstitiul de iarna) si celalalt pe un cazan ( Cancerul, vremea solstitiului de vara) .El este tradat de Blodeuwedd , virgina ( Semnul Fecioarei ) si transformat intr-un vultur ( corespunzator semnului zodiacal al Scorpionului).
Odata invingator , Tanist ii ia locul lui Lugh , atat ca rege al lumii noastre, dar si ca iubit al zeitei Tailltiu. Este , insa , o domnie vremelnica , intrucat , odata cu inceputul verii , Tanist devine Regele intunecat , Domnul iernii si, ca atare , un suveran al unui timp depasit. Rodul dragostei lui cu Tailltiu este un copil care vede lumina zilei odata cu solstitiul de vara , o alta reincarnare a lui Tanist , numita Copilul intunericului.

Asa cum a procedat si in cazul altor sarbatori pagane , biserica catolica a gasit potrivit sa aseze in calendar ziua celebrarii Sfantului Mihail sau a Tuturor Sfintilor ("Michaelmas") in preajma echinoxului de toamna , pe 29 septembrie.

Higan sau Higan-e este un ritual buddhist practicat in Japonia cu ocazia atat a echinoctiului de toamna , cat si a celui de primavara. Sarbatoare nationala in perioada dinastiei Meiji (1868 - 1912) , Higan era cunoscut , inainte de cel de-al doilea razboi mondial , sub denumirea de "koreisai" , sau sarbatoarea strabunilor imperiali. In limba japoneza, "Higan" inseamna "celalalt mal" , o referire la spiritele mortilor care ajung la Nirvana dupa ce traverseaza raul existentei. Acest festival celebreaza evolutia spirituala a lumii de la taramul suferintei la cea a iluminarii , fiind un prilej de reamintire a celor morti , de vizitare a mormintelor lor si recitare a unor slujbe specifice.

In China , Festivalul mijlocului toamnei , o traditie veche de 3000 de ani , este celebrat in preajma echinoxului de toamna , cu ocazia lunii pline. Este un eveniment dedicat belsugului recoltei aduse de vara , specialitatea de mancare specifica fiind “prajitura lunii” , umpluta cu lotus , seminte de susan si un ou fiert sau un fruct uscat. Acest festival reprezinta timpul reunirii familiilor , unii oameni parcurgand mari distante pentru a ajunge in mijlocul celor dragi. Strazile sunt decorate cu lanterne si dansurile dragonului atrag multimea in aerul inmiresmat de aromele betisoarelor parfumate.

Potrivit unei credinte populare din occident , numai in perioada echinoxului de toamna , atunci cand ziua devine egala cu noaptea , isi face aparitia o forta mistica care iti da indemanarea sa asezi un ou in echilibru stabil pe unul din cele doua varfuri sau parti ascutite ale sale.

Alte traditii si evenimente legate de echinoxul de toamna

- Echinoctiul din septembrie marcheaza prima zi din Mehr sau Balanta in calendarul iranian. Cu acest prilej are loc festivalul Jashne Mihragan , sau sarbatoarea impartasirii si dragostei in credinta zoroastriana.
- In Coreea , Chuseok este marele festival al recoltei , programat conform traditiei in perioada solstitiului de toamna si avand o durata de desfasurare de 3 zile.
- Echinoctiul din septembrie era intitulat “Ziua anului nou” in calendarul republican francez , aflat in uz intre anii 1793 – 1805. Republica franceza a fost proclamata in ziua de 21 septembrie 1792 , urmatoarea zi , cea dintai a “erei republicane” in Franta , coincizand in acel an cu ziua echinoxului de toamna.
- In Marea Britanie , sarbatoarea recoltei era stabilita in duminica cu luna plina cea mai apropiata de echinoxul de toamna.
 

Theme Designed by Grozavu.ro